
Procedure For Public Question Time 

23. Questions by the public 
 

23.1 General  
 

Members of the public may ask questions of members of the Cabinet 
before ordinary meetings of the Council, but such period of questioning 
shall be restricted to a maximum of 30 minutes except that the Chair 
shall have discretion to extend the period. 

 
23.2 Order of questions 
 

Questions will be asked in the order notice of them was received, 
except that the Chair may group together similar questions. 

 
23.3 Notice of questions  
 

A question may only be asked if notice has been given by delivering it 
in writing or by electronic mail to the Service Manager: Democratic 
Services no later than midday, five working days before the day of the 
meeting. Each question must give the name and address of the 
questioner and must name the member of the Council to whom it is to 
be put. 

 
23.4 Number of questions  
 

In order to allow the maximum public participation, at any one meeting 
no person may submit more than two questions. 

 
23.5 Scope of questions  
 

The Democratic Services Manager may reject a question if it: 
 

(1) is not about a matter for which the Council has a responsibility 
or which affects the county;  
 

(2) is defamatory, frivolous or offensive;  
 

(3) is substantially the same as a question which has been put at a 
meeting of the Council in the past six months; or  
 

(4) requires the disclosure of confidential or exempt information; or 
 
(5) the cost of providing an answer is disproportionate. 
 
(6) relates to staffing or industrial relation matters; 
 



The Council cannot accept any questions in relation to planning, 
licensing and other regulatory applications.  
 
If the Chair is of the opinion that a question is one which for whatever 
reason, cannot properly be asked in an area meeting, he/she will 
disallow it and inform the resident of his/her decision.  
 

23.6 Record of questions 
 

The Democratic Services Manager will enter each question in a book 
open to public inspection and will immediately send a copy of the 
question to the member to whom it is to be put. Rejected questions will 
include reasons for rejection. 

 
Copies of all questions will be circulated to all members and will be 
made available to the public attending the meeting. 

 
23.7 Asking the question at the meeting  
 

The Chair will invite the questioner to put the question to the member 
named in the notice. If a questioner who has submitted a written 
question is unable to be present, they may ask the chairman to put the 
question on their behalf. The chairman may ask the question on the 
questioner’s behalf, indicate that a written reply will be given or decide, 
in the absence of the questioner, that the question will not be dealt 
with. 

 
23.8 Supplemental question  
 

23.8.1 A questioner who has put a question in person may also put one 
supplementary question without notice to the member who has 
replied to his or her original question. A supplementary question 
must arise directly out of the original question or the reply. The 
chairman may reject a supplementary question on any of the 
grounds in Rule 23.5 above. 

 
23.8.2 The Chair may allow a person present at the meeting to submit 

further supplementary questions for answer at the particular 
meeting, if the allotted period in Rule 23.1 has not been 
exceeded and providing no other person is disadvantaged by 
allowing such extra questions. 

 
23.9 Written answers 
 

Any question which cannot be dealt with during public question time, 
either because of lack of time or because of the non-attendance of the 
member to whom it was to be put, will be dealt with by a written 
answer. A copy of any written reply will be attached to the minutes of 



the meeting. 
 
23.10 Reference of question to the Cabinet or a committee 
 

Unless the Chair decides otherwise, no discussion will take place on 
any question, but any member may move that a matter raised by a 
question be referred to the Cabinet or the appropriate committee or 
sub-committee. Once seconded, such a motion will be voted on without 
discussion. 

 
23.11 Reference of question to Local Area Councils. 
 

The Democratic Services Manager shall have the authority to refer 
questions from the public on local issues directly to Local Area 
Councils. 

 


